Ministrstvo bo o energetskih izkaznicah pet dni molčalo

Čez dobra dva tedna naj bi začeli pisati globe za oglaševanje nepremičnin, ki ne bodo imele energetske izkaznice, vendar še nihče ne ve na kakšen način, zdaj so za pet dni nehali odgovarjati še na novinarska vprašanja.

S 1. januarjem začejo veljati globe za oglaševanje nepremičnin brez navedbe energetskega kazalca. Za oglaševanje brez energetskih kazalcev pa je predvidena globa 250 evrov za lastnika stavbe ali pa posameznega dela stavbe.

Do zdaj so vsaj pojasnjevali, da še nič ne vedo

Kdo in kako naj bi izvajali nadzor nad izvajanjem določb energetskega zakona, ki so ga sprejeli že marca, naj bi ministrstvo za infrastrukturo uredilo v pravilniku, a jim ga v devetih mesecih še ni uspelo spisati. Ministrstvo vse od takrat skopo odgovarjalo na vprašanja o pravilniku, danes pa na naša vprašanja sploh niso želeli odgovoriti.Pojasnjujejo le, da bodo na to temo v petek sklicali novinarsko konferenco. Ne želijo povedati niti, ali so pravilnik že spisali, čeprav sta do začetka njegove uporabe le še dobra dva tedna.

Nekdanji generalni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Bojan Kumer, ki je sodeloval pri pripravi zakonodaje, je ob sprejemu zakonodaje obljubljal, da bo pravilnik, ki bo pojasnil vse neznanke, spisan še pred jesenjo. To se ni zgodilo, nato pa se je zamenjala še vlada in z njo minister Samo Omrzel.

Na jasna določila tako še vedno čakajo tudi nepremičninske agencije. Na portalu Nepremicnine.net pravijo, da zaenkrat upada oglaševanja zaradi novih določil še niso zaznali, a za podrobnosti pričakujejo pravilnik.

Ne držijo se svojih pravil

Prav tako še vedno ni jasno, ali so na ministrstvu že pripravili seznam stavb oseb javnega sektorja, ki vključujejo podatke o uporabni tlorisni površini in kazalnike energijske učinkovitosti. Javne stavbe nad tisoč kvadratnih metrov bi energetske izkaznice morale imeti izobešene že od konca leta 2010, a jih septembra velika večina še ni imela. Večina ni niti vedela od kod bo vzela sredstva za energetske izkaznice.

Vir: Žurnal24, Barbara Eržen

VIR: http://www.ibn.si/articles/detail/10568