Slaba banka na pragu več kot 550 stanovanj

V prihodnjem letu bo koprski in izolski nepremičninski trg preplavilo več kot 550 stanovanj. Pred vrati nasedlih gradbenih projektov Nokturna, Tehnikovega kompleksa v izolskih Livadah in bloka nasproti sodišča v Kopru namreč čaka slaba banka. Ta bo – ko bo postala njihova lastnica – za stanovanja iskala nove lastnike. Cene stanovanj pa so v zadnjih štirih letih padle za več kot četrtino.

Gradnja stanovanjskega kompleksa v Kopru je – kot kaže – spodnesla tla pod nogami tudi podjetju ES Gorica energetski sistemi s sedežem v Kromberku. Ob manjšem poslovno stanovanjskem kompleksu na Kolodvorski ulici, ki ga je prav tako zgradilo podjetje ES Gorica, je pred skoraj šestimi leti začel rasti še njegov večji brat na Ferrarski ulici s poslovnimi prostori v pritličju, 160 stanovanji v šestih nadstropjih in podzemno garažo v štirih etažah. Dokončan in vseljiv bi moral biti pred dvema letoma, a še vedno sameva.

ES Gorica dolguje 35,7 milijona evrov

Medtem je podjetje ES Gorica bankama NLB in NKBM ostalo dolžno 33,6 in 2,1 milijona evrov. Terjatve je prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki zdaj trka na vrata stanovanjskega kompleksa v Kopru. Gradnja je sicer končana, prav tako je izdano uporabno dovoljenje. “Za zdaj so vsa stanovanja, ki so bila DUTB dana v zavarovanje, še v lasti dolžnikov. Ko bodo prešla v našo last, bomo pričeli s prodajo,” pojasnjujejo na DUTB.

Z blokom pa se ukvarjajo tudi na drugi strani ceste na koprskem okrajnem sodišču, ki je odredilo prodajo nekaj stanovanj, da bi poplačilo še druge, ki jim je dolžno podjetje ES Gorica. “Zanje smo opravljali elektro instalacije, niso pa nam plačali več kot 65.000 evrov,” pojasnjujejo v podjetju Iskra Impuls iz Kranja. Z dražbo bo sodišče skušalo poplačati še terjatev fizične osebe v višini dobrih 154.000 evrov in notarke v višini 11.800 evrov.

Zakaj je naložba nasedla, smo želeli preveriti tudi pri direktorju ES Gorica Borisu Žigonu, a telefon podjetja zvoni v prazno, številka, na kateri naj bi prodajali stanovanja, pa ne obstaja več. Podjetje je imelo lani 259.000 evrov minusa, ni pa v stečaju.

Še 350 stanovanj v Nokturnu in Livadah

Poleg 160 stanovanj nasproti sodišča na prodajo čaka še Nokturno na Markovcu. Tamkajšnjih 215 stanovanj je DUTB kupila za 23 milijonov evrov še pred poletjem na dražbi premoženja GPG Inženiringa v stečaju. S prodajo DUTB še ni začela, ker še ni lastnica Nokturna, saj sklep sodišča o prodaji še ni pravnomočen.

Pri DUTB pa bo skoraj zagotovo končalo tudi 190 stanovanj, ki jih je v izolskih Livadah gradil škofjeloški SGP Tehnik. Za zdaj so sicer še del stečajne mase tega podjetja, stečajni upravitelj Matjaž Nanut pa jih skuša prodati. Če mu to ne bo uspelo, bo DUTB predlagala, naj stanovanja prenesejo nanjo. Prva javna dražba, ko je Nanut skušal iztržiti 16,5 milijone evrov, julija ni uspela. Druga dražba, ko naj bi ceno še nedokončanih stanovanj znižali in v dogovoru z DUTB prilagodili razmeram na trgu, bo predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Vir: Primorske novice, Helena Race

VIR: http://www.ibn.si/articles/detail/10492