Slovenija z največjim padcem cen stanovanjskih nepremičnin v celotni EU

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra so v drugem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani ostale nespremenjene, v EU pa so se zvišale za 1,7 odstotka, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji so se znižale za 9,8 odstotka, kar je največji padec med državami EU.

 

V primerjavi s prvim četrtletjem letos so se cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra zvišale za 0,9 odstotka, v EU pa za 1,4 odstotka.

Na letni ravni, glede na drugo četrtletje lani, so med državami, za katere so bili na voljo podatki, najvišja zvišanja beležile Estonija (+14,35 odstotka), Irska (+12,5 odstotka) in Velika Britanija (+10,2 odstotka). Cene so na letni ravni najbolj upadle v Sloveniji (-9,8 odstotka), Italiji (-4,8 odstotka) in Romuniji (-3,8 odstotka).

Na četrtletni ravni, glede na prvo četrtletje letos, so se cene najbolj zvišale na Irskem (+6,8 odstotka), v Litvi (+4,1 odstotka) ter na Danskem in v Veliki Britaniji (po +3,9 odstotka).

Največji padec so na četrtletni ravni beležile Slovenije (-2,6 odstotka), Romunija (-1,3 odstotka) in Italija (-0,5 odstotka).

Vir: Dnevnik, STA

VIR: http://www.ibn.si/articles/detail/10416