Stanovanja so in niso v njihovi lasti

Čeprav je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) že pred poletjem na dražbi premoženja družbe GPG Inženiring v stečaju za 23 milijonov evrov kupila 215 stanovanj v koprski soseski Nokturno, pa teh še vedno nima v lasti. Zapleta se s pravnomočnostjo sklepa sodišča, ki vodi stečajni postopek, zato v slabi banki še ne morejo začeti s prodajo nepremičnin.

“V stečajih si želimo, da se nepremičnine za čim boljšo ceno prodajo med postopkom, če ne gre ali če vidimo, da bi lahko mi dosegli višjo ceno, jih bomo prevzeli v našo last, kot se je zgodilo v primerih Nokturno in Celovški dvori,” je razlog, zakaj se je v rokah slabebanke znašla tudi ta koprska soseska, pred kratkim povzel izvršni direktor DUTB Janez Škrubej.

Vendar pa stanovanja še niso bila prenesena na DUTB. Sodišče je sicer že izdalo sklep o izročitvi, ki določa, da so izpolnjeni pogoji za vknjižbo lastninske pravice na nepremičninah v kompleksu Nokturno v korist slabe banke, vendar ta še ni pravnomočen.

V službi za korporativno komuniciranje DUTB napovedujejo, da bodo s trženjskimi aktivnostmi lahko pričeli šele po prenosu lastninske pravice na njihovo družbo. Stanovanja bodo po tržnih cenah na voljo tako kupcem kot najemnikom. Če bo šlo vse po načrtih, bi s prodajo oziroma oddajo lahko začeli po novem letu.

Prepričani so, da je lokacija soseske zelo zanimiva, zato pričakujejo, da se bodo za nakup zanimali tudi interesenti iz tujine. Pred časom je bilo slišati, da naj bi stanovanja – predvsem zaradi enkratne lege s pogledom na Koprski zaliv – mikala celo Ruse. Tudi koprski županBoris Popovič ne skriva želje, da bi del stanovanjskega fonda po ugodnih cenah kupili ali najeli Koprčani. Ne bi pa jih oddali v neprofitni najem, ker niso dovolj funkcionalna.

Sicer pa kaže, da je del tamkajšnjih nepremičnin že zdaj na voljo. Na spletnem portalu Drazba.net je namreč objavljeno, da bodo na dražbi prodajali poslovna prostora v Nokturnu. V DUTB pravijo, da sta bila dva poslovna prostora v kompleksu že pred stečajnim postopkom prodana in izročena kupcema. V soseski imajo podizvajalci v lasti 20 stanovanj. Tudi zato je med oglasi nekaterih nepremičninskih agencij zaslediti ponudbo prav iz tega kompleksa.

Vir: Primorske novice, Nataša Hlaj

VIR: http://www.ibn.si/articles/detail/10448