Stanovanjski sklad RS – Po novem tudi oddaja stanovanj za nedoločen čas

Stanovanjski sklad RS je v najem doslej oddal več kot dve tretjini stanovanj, ki jih je na podlagi javnega poziva kupil lani in letos. Gre za stanovanja v Borovnici, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Pivki, Šmarju pri Jelšah in Vipavi.

“To so lokacije, za katere smo ocenjevali, da imajo tudi tržni potencial, kar se zdaj potrjuje tudi skozi fond oddanih stanovanj,” je dejal direktor sklada Žiga Andoljšek.

Andoljšek je izrazil zadovoljstvo, da kar uspešno oddajajo tudi stanovanja, ki so jih na trgu kupili ali zgradili pred letom 2012. Teh so doslej oddali tretjino, gre pa za stanovanja v Borovnici, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Pivki, Šmarju pri Jelšah in Vipavi.

“To so stanovanja, ki so bila kupljena v drugačnih gospodarskih razmerah in večinoma za prodajo. Nekatera so takrat bodisi ostala neprodana ali pa so bila kupljena s pomočjo finančnega instrumenta sklada. Ker nekateri ne morejo poravnavati svojih obveznosti, so preprosto odprodali stanovanje skladu, ker se je sklad takrat dogovoril za predkupno pravico,” je pojasnil Andoljšek in dodal, da s tem fondom ves čas aktivno upravljajo.

Z naslednjim izborom nekaj novosti

Ker se gospodarske razmere v Sloveniji ne izboljšujejo, se želijo na skladu čim bolj približati državljanom, tudi pri razpisnih pogojih. Z naslednjim izborom v avgustu bodo znižali garancijo za resnost dane ponudbe za najem s 1000 na 500 evrov, z letošnjo spremembo uredbe za razpolaganje s stvarnim premoženjem pa so dobili tudi pravno podlago za oddajo stanovanj za nedoločen čas. Tudi to možnost naj bi se že dalo uveljavljati avgusta.

“To bomo zdaj uveljavili in računamo, da bomo zaradi te določbe dobili kakšnega dodatnega najemnika,” je dejal Andoljšek. Možnosti za najem se odpirajo tudi za državljane EU in države zunaj Unije, 1. septembra pa pripravljajo tudi oddajo stanovanj pravnim osebam. Ena od možnosti za to je, da bi kakšno podjetje svojim zaposlenim npr. želelo zagotavljati kadrovska stanovanja. Pripravljeni so sodelovati tudi pri aktivaciji stanovanj, ki naj bi jih prenesli na t. i. slabo banko.

Kaj pa objekt na Brdu?

Glede investicije Zeleni gaj na Brdu pa je Andoljšek pojasnil, da dela na vseh treh objektih tečejo zelo intenzivno, najdlje pa je t. i. faza F4. Prva stanovanja naj bi bila za odkup predvidoma na voljo poleti prihodnje leto, v prvi fazi pa naj bi jih ponudili okoli 350, je pojasnil Andoljšek. Podrobnosti glede cene ni mogel razkriti.

Sklad je opravil tudi raziskavo trga, vezano predvsem na omenjeni projekt na Brdu. “Izvedli smo anketo med uporabniki naših storitev, da bi si odgovorili na vprašanje, v kakšen koncept zapeljemo Zeleni gaj na Brdu,” je dejal Andoljšek. Odločitev, da gre za tržni projekt z namenom prodaje stanovanj končnim kupcem, je po mnenju Andoljška pravilna, saj približno 95 odstotkov vprašanih računa na nakup nepremičnine v letu ali dveh.

Sklad je pred časom objavil tudi javno naročilo za dokončanje šeste faze projekta na Brdu, ki vključuje vrstne stanovanjske hiše in dva vila bloka.

“Odločitev stanovanjskega sklada je bila, da ne investira in da naše poslanstvo ni investiranje v stanovanjske hiše, zato tu iščemo zasebnega investitorja,” je pojasnil. Investitorji morajo interes izkazati do 20. avgusta. Kaj bi sklad storil v primeru, če zasebnega investitorja ne najde, še ne vedo, odprtih pa je več možnosti, je pojasnil Andoljšek.

Vir: 24ur, STA / V.L.

VIR: http://www.ibn.si/articles/detail/9113